Jukka Konttinen

Arvokisamitalin hiilijalanjälki

Pitäisikö huippu-urheilussakin ruveta ajattelemaan sen ilmastomuutosta edistävää kuormitusta?

Ajatelkaa nyt:

  • Miljoonat ihmiset lentävät arvokisoihin kisaturisteiksi, lisäksi kuluttavat paikan päällä kertakäyttötuotteita ja hyödykkeitä
  • Rakennetaan olympiakyliä ja areenoita, jotka voivat jäädä mätänemään käyttämättöminä
  • Tapahtumat ja niiden areenat kuluttavat fossiilisia polttoaineita merkittävästi, kuten uimahallit tai jäähallit. Moottoriurheilusta puhumattakaan (ralli ja formulat).
  • Kisat televisioidaan ympäri maailmaa ja sähkö tuotetaan merkittävästi fossiilisilla

Mikä mahtaa olla yhden urheilun arvokisamitalin hiilijalanjälki?

Periaatehan on se, että mitään resursseja (kasvihuonekaasuja tuottavia) ei käyttämättä jätetä, jotka voivat urheilumenestyksen varmistaa. Sillä hetkellä, kun mitali arvokisoista heltiää, ilmastonmuutos on asia, joka viimeisenä mieleen tulee. Tuodaan vaikka kuriirikoneella kotoa jääkiekkoilijalle onnenamuletti, jotta tämä voi suorittaa rituaalinsa ennen ratkaisevaa ottelua.

Mitä tilalle? Voitaisiin pitää paikallisia kisoja talkootöinä, järjestelyt käsi- ja jalkavoimin. Tokihan ne eivät kiinnosta, vielä tällä hetkellä.

Kuinkahan kauan kestää, kun ns. urheiluviihde saadaan havahdutettua reagoimaan tässä asiassa? Siihen ei taida riittää se, mitä eräs twitterissä ehdotti. Siis että tapahtumiin ihmiset kulkisivat kimppakyydeillä. Lähdepä kimppa-autolla Pekingiin.

Urheilujournalistit varmasti viimeisimpinä käsittelevät asiaa. Tai ehdottavat joitain triviaaleja kosmeettisia ratkaisuja. Ylen Aamu-TV:n Jälkihiki-keskustelua käydään asiasta "kiintiöksi" 5 minuuttia. Melkoinen itsemurha voisi olla vihreälle poliitikollekin ehdottaa luopumista.

No, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Pointti on vain se, että koska on liian myöhäistä. Pitkävedon voisi järjestää siitä, että koska asia otetaan urheilussa tosissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hyviä kysymyksiä etenkin kun huippu-urheilun idea on: olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Maailmanmestaruus formulakisassa on vaatinut monivuotisine harjoituksineen, testeineen ja kilpailuineen jo pelkästään polttoainetta melkoisia määriä – luulisin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Minkäänlainen vaatimus resurssien säästöstä on aina ristiriidassa menestystavoitteen kanssa.

Jos jotain väkipakolla pystyttäisiin rajoittamaan, siihen voisi kehittyä dopingin kaltainen harmaan alueen kulttuuri.

Uskon että jossain tutkimuksessa tai väitöskirjassa lajikohtaiset kuormitukset arvioidaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ongelma on huippu-urheilun epäkriittinen yliarvostus, median päivittäinen tehoruokinta. Suomessa poikkeuksellisen urheilulahjakkuutemme myytin varjeleminen. Joka tosin on koko ajan vaikeampaa. Vaikkapa yleisurheilu, joka oli loistossaan Lasse Virenin ja keihäsmiesten ja -naisten kultamitalien aikaan. Nyt ei tule mitalin mitalia.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/huippu-ur...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Forbesin artikkelin mukaan F1 olisi maailman kestävin urheilumuoto. Ts. auton moottorin tehokkuuden ja myös päästöjen kehitystyö on mennyt suoraan henkilöautoihin.
Toisaalta on puhuttu, että polttomoottoriautot pitäisi kieltää jollain aikataululla.
https://www.forbes.com/sites/csylt/2015/08/25/is-f...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tuskin kukaan Suomessa seuraisi F1 kisoja, ellei siellä olisi suomalaisia huipulla. Kuskivaatimukset F1 autoissa ja kisoissa ovat tälle lajille ominaiset. Todelliset autokuskit löytyvät rallista, joka saattaa nousta sähköautojen myötä F1n ohi jollakin aikataululla, jonka määrittelee iso raha.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Huippu-urheilulla saattaa olla kaksi tekijää, joilla on oma merkityksensä.

Lapset ja nuoret oppivat liikkuman ja tottuvat myös kilpailemaan maailmassa, jossa vahvat syövät heikommat.

Olympialaisten myötä olisi mahdollista saada parempi ymmärrys mailmasta.

Saahan nuo aatteet kumottua vähäpätöisilläkin argumenteilla, mutta jos sitten kumoojat esittäicivät parempia keinoja noiden aatteiden hengen toteutumiseksi.

Näinä aikoina urheilun mediatäyttö kasvattaa urheiluinflaatiota. Urheilu ikäänkuin syö itseään sisältäpäin. Tottamooses ilmastokin vaivaantuu tuosta megalomaanisesta medioinnista ja urheilujärjestöjen itsehypetyksestä.

Tämän blogin suosituimmat