Jukka Konttinen

Ähäkutti, arvostelijat?

Viimeinen olympialaisten viikonloppu nosti Suomen mitalisaldon kuuteen, eli tavoitteeseen. Muutaman kommentin ehdin jo lukea, kuinka todettiin, että me arvostelijat saimme sitten pitkän nenän. Jos ei peräti, että me epäisänmaalliset ilonpilaajat? Tällainen ajattelu on toki Suomen huippu-urheiluvaikuttajille ja myös urheilusta elävälle medialle mieleen.

Kun kritiikki hiljenee joksikin aikaa, voidaan jälleen lähteä nollasta - kohden uusia pettymyksiä? Aiemmassa kritiikissäni, kuten myös viittaamani emeritusprofessori Heinilän kirjoituksessa esiin nostetut huippu-urheilun ongelmat eivät mitaleista katoa.  Blogisti Seppo-Juha Pietikäinen totesi, että Suomen joukkueessa ennakko-odotukset eivät ylittyneet. 

Iivon ja Kristan viime hetken mitalit taisivat melko lailla pelastaa sekä urheilujohtajat että –median. Onhan paljon helpompaa ottaa osia menestyksestä kuin selitellä epäonnistumisia. Merkityksen saattoi todeta vaikkapa niiden täyslaidallisten määrästä, mitä kaikki kynnelle kykenevät mediat Iivon hiihdosta eilen ja tänään ovat tykittäneet. Kuten urheilutoimittajana toiminut kummisetäni aikoinaan totesi, urheilujournalismissa määrä tulee laadun kustannuksella. Ja nyt ruutia oli tavallista enemmän poltettavaksi, edellisten epäonnistumisten takia.

Ainakin isänmaallisuuden kytkös urheiluun on pelkkiä mielikuvia. Eihän mitalisade Suomen olympiajoukkueelle esim. Suomen taloutta, hyvinvointia tai poliittisia ongelmia muuta mihinkään. Urheilubisnes toki hyötyy. Muistan, kuinka armeija-aikoinani urheilutoimintaa pidettiin ”maanpuolustuksellisena”. Sillä oli helppo saada lomia palveluksesta. Ehkä vieläkin, sillä kuulemani mukaan huippu-urheilijoiden suorittama aseellinen palvelus on lähinnä vitsi, sillä he käytännössä ovat palveluksessa 1-2 kuukautta. Muut ajat siis lajinsa parissa kilpailemassa tai harjoittelemassa. Käynevät armeijan lähinnä imagosyistä.

Totta kai voi sanoa, että huippu-urheiluhan on pelkkää viihdettä. Viihteenä minäkin katson, samaistun ja riemuitsen Iivo Niskasen huippuhiihdosta. Semmoista todellisuuspakoa, jota joka ikinen jollain tavalla tarvitsee. Mutta se on myös poliittista vaikuttamista ja päätöksentekoa. Huippu-urheilun epäkriittisen yliarvostuksen takia esimerkiksi olemme saamassa Tampereen ahtaaseen ydinkeskustaan ns. Kummola-hallin, käytännössä ”maksoi mitä maksoi”. Kuten professori Heiniläkin totesi kirjoituksessaan, huippu-urheilun uusista pyhätöistä. Mitä hyvinvointia saataisiin, jos tuo sama raha käytettäisiin, vaikka puutteelliseen vanhusten tai mielenterveysongelmaisten hoitoon.

Juhlapuheissa huippu-urheilun parissa olevat ihmiset saattavat olla kiinnostuneita tavallisten kansalaisten liikkumisesta. Samalla kun on jo pitkään tutkittu, kuinka kansa lihoo ja laiskistuu. Käytännössä meille taviksille on varattu passiivisen katsojan ja kuluttajan osa. Eli rahoittajan. Urheilutapahtumien ja -median kuluttamisen lisäksi, kun hiljaa hyväksymme poliittiset päätökset, joilla huippu-urheilun juna rullaa eteenpäin. Ja mikään ei muutu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Lisää rahaa" toivovat urheilujohtajat. Mitäpä muutakaan.
https://yle.fi/urheilu/3-10091648

Väittävät lisäksi, että huippu-urheilun arvostus ei ole kunnossa. Miten vielä enemmän huippu-urheilua voisi arvostaa?

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Tosiasia on se, että Suomen joukkueen kahdensadan "keskinkertaisen" joukossa oli vain kaksi ammattimaista kansainvälistä huippua taustatiimeineen! Vertaa naapureihin!
Nuorille urheilijalupauksille tulisi ohjata enemmän rajallisia resursseja "nelikymppisten" jo mahdollisuutensa vuosia sitten menettäneiden sijaan.

Naiskisusetkin saivat jo pronnsia, kun olivat oppineet kohottamaan kiekkoa, mitä me opettelimme lapsina. Edellinen mitalihan meni siihen, että vastustajan maalivahdin asettuessa makaamaan maalille, ei kukaan saanut kiekkoa kohotettua sen yli! Tasoero naisjääliekossa Pohjois-Amerikan ulkopuolella miehiin verraten on sama kun vaikkapa keihäänheitossa. Peruskoululaiset pojat heittävät naisten keihästä 90 metriä, mutta meidän olympialaisiin lähetettävät naiset eivät karsinnoissa saa viisikymppistä! ja mitalitkin(käytännössä ilmaiset)jaetaan jo alle 70 metrisillä! Kun tietoa on lajista, niin miksi ei kiinosta kolme ilmaista naisten keihäänheiton mitalia?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin, siis naisten jääkiekkoa ajatellen, USA ja Kanada ovat kai vieneet kaikkien arvokisojen ykkös- ja kakkossijat. Eli miksi pitää olla mukana laji, jossa pannaan näitä kahta maata järjestykseen?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Linkkaamassasi jutussa Kalevi Heinilä esittää tutun väitteen, että jääkiekko on pieni laji. Se on kuitenkin 9. suosituin maailmassa:

http://www.totalsportek.com/most-popular-sports/

Joku voi edelleen väittää, että maailmassa on vain jokunen jääkiekon huippumaa. Niin on jalkapallossakin, jos mestaruuksia katsotaan. Maailmanmestaruuksia on vain 8 maalla, kun jääkiekossa on 7-8:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jalkapallon_maailman...
https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekon_...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Peruskoululaiset pojat heittävät naisten keihästä 90 metriä"

No jopas... en ole sellaista nähnyt. Joku voi onnistua, muttei missään nimessä moni.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Mikko
Ei tytötkään kaikki heitä 65 metriä keihästä, mutta lahjakkaiden tyttöjen joukosta oikeassa valmennuksessa löytyy helposti heittäjiä, jotka kartuttasivat meidän mitalisaalista kesäkisoissa kolmella ja se olisi paljon verrattuna esim. Riossa saamaamme ainokaiseen pronssiin (naisten nyrkkeily) 54 urheiluharrastelijan joukkiolla!
Aikoinani innostin siskoni hakeutumaan keihäsvalmennukseen, koska oli kunnianhimoa ja lahjoja menestyä. Ura tyssäsi siihen, että häneltä tivattiin näyttöjä, ennen kun pääsee valmennukseen! Onneksi painostamani Urheiluliitto löysi tuolloin muutaman sopivan tytön, kuten Tiina Lillakin, ja hän voitti mm. MM!
Ja mitä jääkiekkoon tulee, niin onhan valmennusjohdolla jälleen pallo hukassa, jos ratkaisuotteluihin pitää vielä kokeilla uusia ketjukokoonpanoja ja sitten ihmetellään tehottomuutta!
Saksan keskinkertaisista pelaajista kootun joukkueen menestys perustui seurakentällisten yhteispeliin, josta olen kirjoittanut ja puhunut puoli vuosisataa ja näilläkin palstoilla.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset