Jukka Konttinen

Lusikka kauniiseen käteen?

Kirjoitan tämän jo nyt, vaikka kisapäiviä vielä on.

Pyeongchangin talviolympialaisten mitalitavoitteeksi oli olympiakomitean toimesta asetettu Suomen osalle 6 mitalia. Aamulehti kirjoittaa: ”Suomi lähtee Etelä-Koreaan Kaisa Mäkäräisen ja Krista Pärmäkosken johdolla. Myös naisten jääkiekkomaajoukkue ja hiihdon viestijoukkueet tähtäävät mitaleille.” No, Pärmäkoski 1 pronssi, Mäkäräinen ei mitään, hiihdon viestijoukkueet ei mitään. Naisten jääkiekko ehkä pronssille. Miesten kiekossa Korea voitettaneen, mutta Kanadan kanssa voi käydä kylmät. Kanada kun terävöittää otettaan tosipeleissä, suomipoika jotain muuta.

Vaikka vielä pari mitalia putkahtaisikin, niin tavoitteesta jäätäneen. Kysymys kuuluu, että miksi moista mitalitavoitetta edes julkistetaan? Pelkkää hömppää, sillä eihän sido ketään mihinkään. Olympiakomitea tuskin pitää ”päiväkäskyä” joukkueelle asiasta. Epäonnistuneita urheilijoita haastatellessa he ovat toki pettyneitä ja pahoillaan, mutta eiväthän he pyydä Suomen kansalta anteeksi sitä erikseen, kun eivät tehneet osaansa Suomen mitalitavoitteesta. Ja reagoiko joku toinen laji siten, että kun nyt hiihtonaiset ei mitaleita tuoneet, niin me otetaan sitten muutama mitali enemmän? No ei, eikä voi edellyttääkään. Se on juuri kuten emeritusprofessori Heinilä kirjoittiepärealistisista ennakko-odotuksista arvokisamenestyksessä”. Samoin ”huippu-urheilun epäkriittisestä yliarvostuksesta, median päivittäisestä tehoruokinnasta”.

Tämä ei ole pelkästään urheilijoiden ongelma, vaan myös siitä elävän median. Heinilän sanoin: ”Heikkenevässä kansainvälisessä kilpailutilanteessa medialla on entistä suurempia vaikeuksia vastata yleisön menestysodotuksiin.” Kun televisioaikaa on tarjolla suut ja silmät täyteen, floppausten takia sisältö ei täytykään mitalisankareiden kotikatsomoiden lipunheilutuksista, isän ja äidin haastatteluista ja kahvitteluista. Sen sijaan otsikot revitään vaikkapa siitä, kuinka Iivo Niskanen oli sentään johdossa keskellä kisaa, vaikka hyytyikin. Tai kuinka joku ”taisteli hienosti” viidenneksi.

Vai onko sellainen takaportti, että nyt kun talvella floppaa, niin Tokion kesäolympialaisissa kompensoidaan mitalisaldo siten, ettei Olympiakomitean kovapalkkaisten tai –palkkioisten urheiluherrojen kasvot mene?

Toistaiseksi mediahuomiota pidettäneen yllä siinä toivossa, että tulee kisat joissa Suomi rypee mitaleissa kuin Norja. Ne, jolloin "kaikki menee nappiin" kuten Kojonkoski toteaa. Tällaista päivää ei taida tulla - Kojonkosken kannattaisi tutustua todennäköisyyksien luonteeseen.

Pitäisikö siis ottaa lusikka kauniiseen käteen, hyväksyä että kilpailun kovetessa ja Suomen kaltaisen pienen maan lahjakkuusreservillä (oletettavasti ilman dopingia?) tilanne ei voi olla kuin nykyisenlainen? Lakata ylläpitämästä ”myyttiä poikkeuksellisesta urheilulahjakkuudestamme”. Se taitaisi tosin olla urheilumedian kuolema. Ja sen urheilupomojen kaaderin. Vaan kuten Heiniläkin toteaa, tällaiset puheet vaietaan kuoliaaksi ja jatketaan entiseen malliin, niin kauan kuin mahdollista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tätä kirjoittaessa Poutala jäi juuri tapansa mukaan neljänneksi häviten pronssin kolmella sadasosalla.

Realistisia mitaleita on tulossa naisten lätkäjoukkueella ja 50 km:n perinteisellä, näiden onnistuessa ollaan viidessä mitalissa. Jos jostain tulee kuudes ollaan tavoitteessa, viidellä "jäätiin juuri ja juuri alle".

Kuuden mitalin tavoite oli etukäteen ajateltuna realistinen tai jopa alakanttiin eikä olisi tarvinnut / tarvitsisi mitään venymisiä. Ainoastaan Mäkäräisen pään kestämistä normaalisuoritukseen.

Asetetuila tavoitteilla ei tietenkään ole kuin korkeintaan viihdearvo.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Asetetuila tavoitteilla ei tietenkään ole kuin korkeintaan viihdearvo."

Sanopa tuo urheiluväelle ja ennen kaikkea urheilujohtajille.

Tällaisia tavoitteita julistetaan samalla vakavuudella ja pönäkkyydellä kuin hallituksen sote-ohjelmaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ikävä, että Poutalallekin kävi noin.

Naisten lätkäjoukkueella on tosiaan hyvät mahdollisuudet Venäjää vastaan ottaa pronssi. Mutta eihän se tietenkään mikään varma nakki ole.

50 km:n perinteisen lisäksi pitäisin myös mitalia mahdollisena naisten 30 km perinteisellä. Tietenkin tässä on helposti käymässä, että puolesta tavoitteen toteuttamisesta vastaa nimenomaan Pärmäkoski. Hän on jo osoittanut, että ei hän ainakaan helpolla periksi anna, mikäli pysyy terveenä.

Yhdistetyn joukkuekisa voisi sitten olla bonus. Siinä aika paljon ratkeaa sillä, menevätkö hypyt ylä- vai alakanttiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä lehdet turhaan etukäteen hehkuttavat voittajia ja voittoja. Minusta se on turhaa. Miksi ei malteta odottaa tuloksia ja sitten hehkuttaa, jos on aihetta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sen takia, että halutaan pitää yllä yleisön kiinnostusta asiaan. Sekä myyttiä Suomen poikkeuksellisesta urheilulahjakkuydesta.

Koska urheilujournalismissa määrä on tärkeää, laadulla ei väliä. Toistetaan miljoonaan kertaan ne samat detaljit mitä kaikki toisetkin mediat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomalaiset näyttivät kuitenkin pelaavan hyvin jääkiekkoa. No sen yhden maalin ja tärkeimmän tietysti sai Kanada. Sääli. Aika monta pelaaja oli Venäjältä. Ei yhtään NHL-pelaajaa nyt mukana. Vähän harmittaa, mutta näinhän on käynyt ennenkin juuri Kanadan kanssa. Voitto on voitto. Huonosti kävi Ruotsillekin.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Olympialaisiin ja myös muihin arvokisoihin raahataan ihan turhaan ikääntyneitä kestoluusereita. Lähtökohta on oltava se, että jos kaiffari ei saa arvokisoissa menestystä, on annettava uusille tulokkaille tilaa. Ei ole mitään järkeä ottaa mukaan kolmansiin olympialaisiin heppua, joka ei ole koskaan Suomen rajojen ulkopuolella päässyt arvokisoissa 10 parhaan joukkoon. Nämä turistit vievät innokkailta nuorilta tilan ja polttavan halun näyttää. Meillä pitää opettaa kilpailemaan ja voittamaan. Nyt paikat on nimetty jo hyvissä ajoin etukäteen. Ei tarvitse taistella paikastaan - se laiskistaa. Laiskat ja veltot kaverit pistävät silmään suomalaisessa hupi... anteeksi huippu-urheilussa. Flegmaattinen oman suorituksen tekeminen ei riitä. Ei kisoissa tehdä omaa suoritusta. Kisoissa pitää voittaa muut kilpailijat. Omat suoritukset voi tehdä itsekseen lenkkipolulla, mutta ei kisoissa. Sisu ei todellakaan näy kuin muutamien urheilijoiden suorituksessa. Pääosin ollaan hengailemassa ja nauttimassa kisafiiliksestä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ennustan tässä vaiheessa Suomen joukkueen loppusaldoksi kahdeksaa mitalia, joista kaksi tulee yhdistetystä ja yksi pikaluistelusta.

Kovin monta asukasluvultaan Suomea pienempää maata kisoihin ei osallistu. Yksi on tietysti Norja, jolla onkin tässä vaiheessa vasta 28 mitalia (11+9+8).

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos mediahehkutuksella saisi mitaleja, Suomi olisi Norjan kanssa tasoissa mitalisaldossa.

Urheilujournalismissa määrä on tärkeää, ei laatu.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Muuten miksi Norja menestyy ja Suomi ei?
Raha vai mikä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Asukasluku selityksenä huonolle tai keskinkertaiselle menestykselle happani viimeistään siinä vaiheessa, kun Islanti alkoi pärjätä jalkapallossa.

Ennustuksista puheenollen, itse ennustan miesten lätkäjoukkueelle mitalia. Ei siellä pitäisi olla kuin kaksi Suomea kovempaa porukkaa, eikä kumpikaan niistä ole Kanada.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Islannissa laji on jalkapallo, Suomessa jääkiekko. Siis se laji joka vetää, koska on mahdollisuus nuoren urheilijan tulla toimeen taloudellisesti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #11

Suomen kiekkojoukkue oli tänään lujilla Vietnamin (tms.) kanssa!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Väkilukuun nähden Suomi pärjäsi hyvin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Hurja sijoitus vanhemmilta kiekkoilijoihin, joista muutama harva vain nousee isoja rahoja tienaamaan. Minulla kaksi kiekkoilevaa lapsenlasta. 15-vuotias on jo luopunut isommista toiveista tuon lajin osalta. 18-vuotias pelaa vielä tosissaan. Rahaa ei tule, vaan edelleen menee. Jokereihinkin valitaan nuoria pelaajia, joten kovin isoja toiveita ei ole isoista saavutuksista jäällä, kun ikää tulee. Paljon työtä ja vaivaa takana kuitenkin. Hyvää liikunnan kannalta kuitenkin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Norjan kovaa menestystä taidettiin eilen selitellä (öljytuloista) rikkaalla valtiolla ja täten rahakkaalla valmennuksella. Dopingilla ei tietenkään?

Suomalaisen urheilujohtajien vakiototeamus on ollut pyytää lisää rahaa. Törsäilyyn asti.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/urheilupo...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä ne pomot taitavat isoimmat rahat itselleen saada. Urheileva ja kilpaiieva taso ei niinkään. Jotain olisi tehtävä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nyt käy yhdistetyn joukkuekisa vielä jännemmäksi, kun pitäisi voittaa yhdellä joukkueella kaksi mitalia.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomen joukkue on erittäin huonosti varusteltu verrattuna Norjan joukkueen mukanaan tuomaan 6000 annokseen astmalääkettä.
Heillä on käytössään oma hotellikin kaikkien poteman vakavan hengityssairauden hoitoon ;)

Erkki Joona

Urheilun niukat resurssit on ohjattava valmentajien koulutukseen ja urheilijoiden valmennukseen eikä turhaan herrabyrokratiaan!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Muistuu mieleen vuoden 1970 MM-hiihdot Hohe Tatralla ja viimeinen kisapäivä. Suomi oli MM-hihtojen historiassa vuodesta 1933 lähtien saavuttanut aina ainakin yhden kultamitalin (maailmanmestaruuden).

Suomelta puuttui vielä Tatran kisoissa maailmanmestaruus. Ja se tuli viimeisessä lajissa, kun Susi-Kalle Oikarainen voitti 50 km.Seuraavissa Falunin MM-hiihdoissa vuonna 1974 Suomi jäi kultamitalitta.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/18/susi-kall...

----
Susi-Kalle Oikarainen piti Repo-Radiossa Paavo Noposen kohtelua vääränä, eikä antanut haastattelua helposti muille.

Että katsotaan ja seurataan kisat loppuun, josko sittenkin tulee
soittotarvetta eräälle tunnetulle marssille.

MM-hiihtojen historia .
https://en.wikipedia.org/wiki/FIS_Nordic_World_Ski...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Erikoinen oli hiihdon kuninkuusmatka myös vuoden 1960 olympialaisissa. Numerolla 1 startannut Kalevi Hämäläinen tuli maaliinkin ensimmäisenä, eikä kukaan kilpakumppaneista kyennyt alittamaan hänen loppuaikaansa. Jos olen ymmärtänyt oikein, hyötyi Hämäläinen poutasäästä, joka kuuman ryhmän hiihtäessä muuttui sakeaksi lumisateeksi. Vanha kunnon Haku-Veikko sijoittui hopealle, ja kuuden kärjessä oli myös Pentti Pelkonen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Joo,keli muuttui kilpailun aikana. Haku-Veikko hävisi vain n. 20 sekuntia. Olisi voittanut, jos lähtönumero oli ollut alkupäässä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-country_skiing...

Vuonna 1964 Innsbruckin olympiakisoissa Arto Tiainen lähti myös numerolla 1 ja hiihti pronssille lopun matkaa rikkoutuneella siteellä.
https://www.sports-reference.com/olympics/winter/1...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Otsikoita tältä aamulta:
"Syvä lumilautapettymys! Suomen olympiajoukkue luisuu yhä lähemmäs katastrofia."
"Suomen olympiajoukkueen kuuden mitalin tavoite on jäämässä täyttämättä. Saldo on kolme pronssia, kun ennakoidut menestyslajit alkavat käydä vähiin."
https://m.iltalehti.fi/pyeongchangin-olympialaiset...

Sitäpaitsi, mitä järkeä on pelata naisten jääkiekkoa, jotta saadaan Kanada ja USA järjestykseen?
Tai mitä järkeä jännittää, voittaako hiihdossa norjalainen vai norjalainen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on meikämiehen olympiamietteitä:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251286...

Iivo Niskanen toi lopultakin kultaa. Mutta älkäämme unohtako epäonnistujia. Annetaan heidän ensin itkeä rauhassa kyyneleensä. Hiukan myöhemmin voimme lähteä taputtelemaan selkään ja lohduttelemaan. Silloin kannattaa sanoa: "Älä välitä, urheiluhan on vain leikkiä..."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tavoite 6 mitalia täyttyi, on tosiaan hupaisaa lukea nyt tuota viestiketjua. Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Iivo ja Krista pelastivat Suomen urheilupomot ja -median. On toki helpompi ottaa osuuksia voitoista kuin selitellä tappioita.

Ei tämä huippu-urheilun päivittäisen tehoruokinnan ongelmia muuta mihinkään. Kansa lihoo ja laiskistuu kun heille varataan leikissä vain passiivisen kuluttajan ja rahoittajan osa. Mitä jos samat rahat pantaisiin kansalaisten liikkumiseen.

Sitäpaitsi, virallisesta tavoitteesta jäätiin noin 0,25 mitalia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rehellisyyden nimeen täytyy tietysti sanoa, että Kristaan, Iivoon ja Enniin se saavutettu tavoite perustuikin.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa