Jukka Konttinen

Ne harvat ruokapettymykseni

Ruoan suhteen olen tavannut olla Uuno Turhapuron linjoilla, eli että meikäläinen syö mitä eteen kannetaan ja ihan mukisemati. Siitä huolimatta, ruoassa tärkeintä on kai maku.

Einesruokia tulee syötyä välillä, mutta jotkut ruoat eivät niiksi tuotteiksi sovi, vaan ne pitäisi saada tuoreina, alkuperäisistä raaka-aineista. Asiaa piti ruveta pohtimaan, kun erehdyin ostamaan tuotetta nimeltä Metripizza. Nyt siitä on puoli metriä kompostiastiassa. Kyllähän se kai pizzan makua muistutti, joo. Tabasco ja makea chilikastike auttoivat hieman. Mutta että tätä tuotetta menee sitten säännöllisesti, kun vuosia myynnissä on ollut? Ehkä ruuhkavuosia elävä perheenäiti ostaa tätä, kun saa kasvaville pilteille suht. vaivattomasti välipalaa. Kun lapset eivät kehtaa valittaa, ettei tämä maistu miltään?

Työnantajani lounasravintolasta olen aina saanut hyvää tai vähintään ok muonaa, mutta erään kerran otin hieman seisoneen näköistä lohivuokaa tai paistosta. Oli jonkin verran vastenmielisen makuista ja epäilin, että syy on kalassa. Tästä lähtien otan kalaa sisältäviä ruokia ainoastaan kun voin varmistua että se on tuoretta.

Autoillessa tulee pysähdeltyä valtateiden supermarketeissa, joista suurin osa on ABC-liikennemyymälöitä. Kahvilinjaston hyllyillä on toinen toistaan komeampia täytettyjä sämpylöitä, muovipussipakkauksessa. Komeus ei sitten heijastu makuun ja epäilen, että syy on liian alhainen tarjoilulämpötila. Siis kun tuotteet pitää olla esillä vuorokauden ympäri yhtä kuohkean näköisinä, niin ne pitää pitää viileässä.

Viime kesänä lounastelin Hirvaskankaan ABC:llä ja kun tarjolla oli hernekeittoa, niin otin sen liharuoan sijaan. Koska luotin, että se on paikan päällä herneraaka-aineista lähtien tehty. Aika samoihin aikoihin oli ollut juttua siitä, että toisella ABC:llä oli myyty jauhelihapihviä lehtipihvinä. Että tuote oli mennyt kai jonkin aikaa täydestä lounaspuffetissa ruokailleille. No, hernekeittoon palatakseni, niin se oli oudon mössööntynyttä, tosin lihapaloja ja sinapin makua mukana. Ihan ok, paitsi ei sellainen makuelämys kuin aiemmin olen herneistä asti itse tehdystä ruoasta saanut. Jäi epäilys, että tavara on otettu purkista ja pantu siihen vähän sattumia sekaan.

Pizzaan palatakseni, nyt on ollut muotia kokeilut, johon pizzan päälle laitetaan salaattiaineksia, majoneesia, grillimaustetta ja vaikka mitä. Muutaman erehdyksen kautta johtopäätökseni on, että salaatti ja grillimuonat erikseen, pizza erikseen.

Mutta kun kilttinä poikana en ole valittanut ajoissa, niin tilitetään nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän leksavie kuva
Leo Vierelä

Olet pohtinut juuri samoja asioita kun minäkin.
Kerta toisensa jälkeen tulee pettymyksiä juuri noiden eineksien kanssa ja varsinkin pizzojen. En ymmärrä miksi ne kuitenkin myy kun ne kuitenkin jatkuvasti näyttävät pysyvän niillä kauppojen myyntitiskeillä? Yleensä päällisin puolin nähtynä niissä on runsaasti täytettä mutta kaikki se mössö on kuitenkin mautonta lukuun ottamatta niitä mahdollisia viittä suurinpiirtein läpinäkyvää salamisiivua.

Itsekin olen huomannut että kauppoihin on alkanut ilmaantua lisää- ja uusiakin einesvalmistajia joihin aina silloin tällöin tulee haksahdettua kun laiskottaa itse vääntää sitä mättöä kotona.
Voin kertoa että ne "kokeilut" yleensä minut vakuuttaa siten että 'tämän valmistajan pöperöt jatkossa jäävät minulta edelleenkin hyllyyn.' Ne ovat kaikki rajastaan raaka-aineista köyhiä, joten se korreloi niiden makuun erittäin köyhästi.
Enää en juurikaan uskalla edes kokeilla eineksiä että säästyn niiltä pettymyksiltä.

Myöskin noista ABC- liikennemyymälöitten ruokapaikoista minulla on paljon keikkaa tehneenä muusikkona samanlaisia kokemuksia kuin sinulla.
En luonnollisestikaan viitsi mainita nimeltä niitä paikkoja. Viimeinen raivostuttava pettymys oli kun matkan varrella menin iltapuolella päivää ruokailemaan eräällä keskisuomalaisella ABC:lla. Ihastuin siihen julisteessa olevaan herkullisen näköiseen lehtipihvi-annokseen ja tiedustelin siinä kassalla olisiko mahdollista sitä saada. Kaveri sanoi että tietenkin saa, ja vinkkas siellä pöytien välissä moppaavalle huivipäiselle nuorelle tytölle, joka ilmeisesti meni sitä keittiöön valmistamaan. Varttitunnin siinä odotettuani, tyttö toi annoksen pöytääni.
Ilmeisesti ne Ranskikset siinä annoksessa oli sulatettu ja lämmitetty mikrossa. Ne olivat ihan vaaleat, pehmeät ja todella kuumia. Se lehtipihvi taas oli kovaa ja 'jänteistä' sekä todella myrkkysuolaista. Yritin itseni huijata sitä lihaa syömään tyhjentämällä sen annoksessa mukana olleen majoneesin siihen päälle, mutta ei sittenkään.
Ainoat mitä siitä annoksesta pystyi syömään olivat ne vähäiset salaatinlehdet ja pikkutomaatit.
Sen jälkeen olen karttanut noita ABC: paikkoja iltaisin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mainitsemistasi salamin palasista varmaan maistuu rasva ja suola. Saahan sillä jotain makua. On ilmeisesti melkoinen logistinen haaste saada ruoka säilymään asiakkaan tarjottimelle tai jääkaappiin asti pilaantumatta, syömäkelpoisena, kun sitä kaupassa tai liikenneasemalla joutuu pitämään myyntikuntoisena ympäri vuorokauden. Ymmärrän kyllä sen.

ABC-asemilta minulla on myös erinomaisia ruokaelämyksiä. Paitsi lihapullat jätän koskematta, ennenkuin tarkistan ovatko ne pelkkää eines-jauhomössöä. Pari kertaa olen liikennemyymälöistä saanut mahan löysälle, ilmeisesti koko päivän esillä seisoneesta salaattipuffetista.

Eräällä jämsäläisellä liikenneasemalla otin juuri tuollaisen pihviannoksen, jota erikseen mainostettiin. Hintaansa nähden surkea esitys - varmaankin pakastimesta kaivetuista ja ehkä mikrotetuista valmisaineista. Vaikka paikalla olisi rasvakeitinkin ranskalaisten valmistamiseen, hampurilaisaterioita varten.

Jyrki Sukula voisi tehdä seuraavan tuotantokauden näistä ketju-liikenneasemista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Seisovan pöydän näyttäessä siltä, että siitä joku lähtee pian liikkumaan, niin on parempia antaa nälän kurnia ja vaihtaa paikkaa.

Näitä on monia erilaisia sääntöjä tuntemattomien ravintoloiden kanssa. Yksi aika varma on, että mitä pitempi ruokalista, sitä huonompi ruoka. Kaikkea kaikille ei vaan toimi, nejotks osaavat keskittyvät vähempään, jossa on jotain omaa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset