Jukka Konttinen

Maitokaupoista

Viritin somekeskustelua siitä, että miksi vielä puhutaan ”maitokaupoista”. Kun nykyään voitaisiin puhua vaikkapa einespitsakaupoista tai margariinikaupoista. Maitoa saa myös mistä tahansa kioskista ja sen kulutus on ollut laskusuunnassa.

Pidin käsitettä ”maitokauppa” jäänteenä agraari-Suomesta. Se elää yhä, mm. keskustelussa siitä, pitäisikö viinit saada maitokauppoihin.

Vastauksena sain, että käsite on merkityksessä "yleisin ja lähimpää löytyvä ruokakauppa". Tätä varmaan Pelkonenkin kirjoituksessaan on tarkoittanut. Toinenkin selitys tuli: ”Jäänne niiltä ajoilta, kun maito oli niitä harvoja elintarvikkeita, mitä oli pakko ostaa tuoreena päivittäin. Ennen pastöroinnin aikaa.” Minusta nämä selitykset yhdessä pätevät.

Loukkaannuttiin myös termistä ”agraari-Suomi” jotenkin maaseutua pilkkaavana. Minä tarkoitan sillä aikaa, jolloin 60 % väestöstä sai elantonsa maaseudulta. Ennen suurta muuttoliikettä kaupunkeihin. Muistan myös lukeneeni mediakommentin siitä, että koulun lukukirjojen vanhemmissa painoksissa oli jäänteitä agraariajan Suomesta, termistössä ja kuvssa, ja sitä voisi uudistaa. Vailla kenenkään loukkaamista.

Toki agraari-Suomen aikoina maatilat saivat maitonsa omasta tuotantonsa. Mutta oli silloinkin kyliä, kaupunkeja. Ja kauppaloita. Termi ”kauppala” on historiaa.

On makuasia, miten käsitteeseen maitokauppa suhtautuu. Vaikka silti mielestäni ”maitokaupasta” voisi luopua, näin urbaani-Suomessa. Onko jotenkin huonompi sanoa että ”viinit ruokakauppoihin”? Alko ei myy ruokaa, toistaiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Maidolla on luonnollinen yhteys laitumille ja navetoihin, joten assosiaatio agraari-Suomeen on täysin ymmärrettävä. Mutta.

Minulle sana "maitokauppa" tuo mieleen mahdollisimman urbaanin miljöön. Ruutukaavaan rakennetussa kaupungissa korkeiden talojen katutasokerroksissa pieniä kauppaliikkeitä: kukkia, kenkiä, leipää, hattuja, kirjoja... maitoa. Mustavalkoinen elokuva, kauniisti pukeutunut Ansa Ikosen näköinen nainen ostoksilla, kadulla kävelemässä Tauno Paloa muistuttava herrasmies, kohtaaminen myymälän ovella päivänpaisteessa, hatunnosto, hymy...

Olisiko kätevintä, että Alko ottaisi valikoimiinsa maitotuotteet, jolloin viini löytäisi itsensä - ja kuluttaja viininsä - maitokaupasta?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa