Jukka Konttinen

Kellojen siirtelyn lopettamisen onni ja auvo

Puolivuosittaisen kestorutisemisen aihe on ollut kellojen siirtely kesä- tai talviaikaan. Onni ja autuus koittaa, kun EU:n elämästä vieraantuneet virkailijat viimein joutuvat päättämään siirtelyn lopettamisesta. Päätöksen myönteisinä seurauksina Suomen valtiovelka ja kestävyysvaje katoavat kuin itsestään, markka saadaan valuutaksi takaisin ja ilmastonmuutoksen uhka osoittautuu sittenkin maailmanlaajuisen tiedeyhteisön noloksi erehdykseksi. Jääkiekon MM-kisat saadaan takaisin julkisille TV-kanaville.

Vähän aikaa hyristään tyytyväisinä ja virkeinä kellon siirtelyn luomien jet lagien jäätyä pois kropasta. Mikäli siirtelyn jälkeen ollaan pysyvästi kesäajassa. Joudutaan heräämään talvella ”keskellä yötä” pimeään ja päivänvalo koittaa vasta lounasaikaan. Illalla valoa on tunnin pidempään, mutta kaamosaikaan se menee samaan hämärän konkurssiin. Kroppaan iskee väsy ja kiukku, kun joutuu käymään töissä keskellä pimeyttä. Lääkärit antavat lausuntoja aamupimeän vaikutuksesta ja vaaroista fyysiseen terveyteen ja mielialaan.

Mikäli taas ollaan pysyvästi talviajassa, kesällä maataan nukkumassa kun aurinko on jo korkealla ja illalla hämärä tulee aiemmin, silloin kun olisi vielä mukava saunoa ja uida. Syksyisin kaamospimeys tulee aiemmin. Kesäaamuisin uni on kevyttä ja lääkärit antavat lausuntoja aamuvaloisassa nukkumisen vaikutuksesta fyysiseen terveyteen ja mielialaan.

Työllistävä vaikutus sekä rutisijoille että lausuntoautomaateille. Suomalainen luonne voittaa aina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Onpa ollut hieno vuosi: poliitikot ovat painaneet töitä niska limassa, ja aikaansaannokset saattavat menneet poliitikkosukupolvet häpeään. Ensin tuli mahtava alkoholilainuudistus, jossa kauppoihin uskallettiin laittaa vähittäismyyntiin kokonaista 0,8 %-yks. entistä alkoholipitoisempia juomia. Eikä siinä vielä kaikki: kaupoissa myytävät alkoholijuomien ei enää tarvinnut olla valmistettu käymisteitse.

Ja nyt vielä tämä kellojen siirtämisen lopettaminen olisi tulossa. Nyt jos koskaan kaikilla omista palkoistaan päättävillä olisi tuhannen taalan paikka nostaa omia palkkojaan. Mitä vielä kansalainen voisi toivoa? Kaikkihan alkaa olla valmista.

No joo, sotesta ei tullut mitään, ilmaston muutos uhkaa, pakolaisten sopeuttaminen mättää, Dublin-sopimus ei toimi, Brexit-sopimusta ei saada aikaan, rajavalvonta ei toimi, Visegrád-ryhmä ei sopeudu Euroopan pelisääntöihin, Ruotsissa ei toimi vaalisalaisuus eikä -laskenta. Mutta nämähän on pikkujuttuja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Samaa mieltä. Elämästä vieraantuneet Brysselin byrokraatit vaativat meitä lopettamaan käytännöllisen kellojen siirtelyn ja nukkumaan ja olemaan hereillä vuodenajasta riippuen joko valoisassa tai pimeässä, mutta joka tapauksessa aina väärinpäin.

Pitää varmasti tehdä kansalaisaloite kesä- ja talviajan käyttämisestä.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Eipä tuo kelloaikojen siirteleminen ole paljoa haitannut minua.

On ollut kohokohta kun keväällä on saanut aloittaa uuden ajan kellojen viisareita siirtelemällä.

Ja Joulukin on tuntunut olevan 'lähempänä' syksyisin kellonviisareita siirtelemällä talviaikaan.

Politiikoilla on kova tarve siirtää jo paalutettua tilannetta toiseen. Onpahan tekemistä - eikä tarvitse painostaa muissa vakavimmissa asioissa kummemmin.

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten todettua, lääkärit eivät voi olla lausumatta. Kuulemma pysyvä talviaika paras.
https://www.is.fi/terveys/art-2000005825090.html

Eli kesäaikaan hämärä tulee aiemmin. Ydinkesällä ei haitanne varsinkaan Pohjois-Suomessa mutta keväisin ja syksyisin voi leikata iltapimeyttä veitsellä paljon aiemmin.
Eiköhän siitäkin rutinapalstat tule täyttymään!

Tämän blogin suosituimmat