Jukka Konttinen

Hömppä on elämän suola?

Toimittaja Sanna Ukkola ihmetteli tuoreessa twiittauksessaan, että miksi ihmiset jaksavat seurata kuninkaallishäitä, kun asialla ei ole mitään merkitystä omalle elämälle. Hän myös kirjoittaa erikseen koko monarkiainstituution turhuudesta. Kuninkaallisten turhuudesta pauhasi aiemmin Tuomas Enbuske.

Olen aika samaa mieltä, mutta eipä tällaisilla tuomioilla hetkauteta niiden elämää, jotka nauttivat eilisistä kuningashäistä. Sama olisi arvostella jääkiekon seuraajia tai vaikka Euroviisujen. Viisujen musiikkikaan kun ei mihinkään erityiskategoriaan tapaa nousta, vaan se unohdetaan pian. Paitsi se Abban Waterloo, kai. Tai sitten päivitellä nimikrjoitusten keräystä, selfieiden ottoa julkkisten kanssa, mitä kommentoin aiemmin.

Ihmisillä on tarve rentoutua ja paeta todellisuutta. Miksei satu kuninkaallishäistä sopisi siihen tarpeeseen hyvin? Tai jäähallin katsomoissa, rahalla ostettu fanirekvisiitta päällä, omalle joukkueelle hurraaminen.

Tokihan tutkimusten mukaan ihmismielellä on tarve kehittää rationaalisia selityksiä epärationaaliselle käytökselleen. Pokemon Go-pelivillityksen alkuaikoina sitä perusteltiin mm. yhteisöllisyydellä kun melkein vauvasta vaariin peliä ulkona yhdessä kävellen pelattiin. Vaikka sittemmin lompsittiin hautausmailla ja yksityistilaisuuksissa pelihahmojen perässä. Professori Heinämaa totesi, että tällainen nousee koska ihmisten elämä on tyhjentynyt merkityksistä? 

Kuninkaallishäiden kohdalla en tosin rationaalisia syitä itse ainakaan keksi. Ainoa, että häistä ja loistosta tulee hyvälle mielelle? Hyvä mieli riittäköön perusteluksi sille, että hömppä eli ajoittainen todellisuuspako on elämän suola. Sehän on merkitys itsessään? Kunhan asialla ei lähdetä manipulointiin, poliittiseen vallankäyttöön tai rahastukseen. Tai toisen tarkoitukselliseen vahingoittamiseen, mitä itse kritisoin vasta jääkiekon kohdalla.

Kunhan fanitus ei vie fanittajan elämänhallintaa. Päinvastoin se varmaan enemmän piristää ja virkistää jotta jaksaa harmaata arkea. Ja kunhan se ei ole sivistyksen korvike. Erään haastattelun mukaan amerikkalaiset opiskelijanuoret muistivat paremmin poptähtien parisuhdekiemurat ja muut yksityiskohdat, kuin lähihistoriaan ja yhteiskuntaan liittyviä asioita.

P.S. Lauri Gröhniä varten voidaan todeta, että tanssikin on elämän suola.

Niin ja Seiska-lehteä tuskin tulen edelleenkään lukemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mikä kaikki sitten on hömppää, mutta tekee hyvää ihmiselle kuitenkin? Olen mielelläni katsonut Kuningatar Elisabethistä tehtyä sarjaa, historiaa ja kuvia menneisyydestä. Victoria samoin kevyttä viihdettä ja historiaa. Missä kulkee hömpän ja todellisuuden raja? Siinäkö, että näytetään livenä kuninkaalliset häät tai sitten katsotaan ne vuosikymmenten takaa ajan historiana?
Britit satsasivat häihin, koska ne tuovat maalle rahaa. Paljon hömppää myydään nyt matkamuistoiksi. Taloudellisesti tuostakin liitosta otetaan irti kaikki mitä on saatavissa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Heathrown lentokentälläkin oli häihin liittyvää krääsää ja mukava sitä tuliaisiksikin oli tuoda kun tiesi että ei ihan Suomesta löydy.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hömpästä puheen ollen. UIT:n tämänvuotisen revyyn esittelylehdessä on teatterinjohtaja Timo Kärkkäisen painavaa asiaa:

- Teemme hömpää, emme taidetta.
- Teemme kuitenkin Suomen laadukkainta hömppää.
- Itse teemme, itse maksamme. Hömpällä ei saa yhteiskunnalta tukea.
- Yleisö on suurin, tärkein ja ainoa tukijamme.

Olisiko siis niin, että missä hömppää, siellä veronmaksajien rahaa säästyy?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Oikeastaan antimonarkistisia globaaleja puolueita/aatteita ei ole muita kuin kommunistiset/ateistiset puolueet. Paikallisesti sitten esiintyy tasavaltalaisia puolueita. Esimerkiksi sosialidemokratia viihtyy oikein hyvin monarkioissakin.

Perinteinen monarkia on siten jotenkin teistinen instituutio. Pohjois-Koreassa on toki ponnistettu ateismin pohjalta pseudomonarkiaan asti. Erona on ainakin se, ettei pseudomonarkin yläpuolella uskota olevan metafyysistä Hallitsijaa.

Teistiset taivaskuvaukset ovat tietääkseni kaikki loistokkaita, kristillisissä on jopa hääteemaa mukana. Että kuninkaalliset häät sointuvat hyvin tähän mielenmaisemaan, vaikkei monikaan tiedostane tätä ulottuvuutta ihastellessaan kimallusta?

Elämä ilman elämän suolaa on suolatonta elämää?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Liike Nyt taitaa kuulua antimonarkistisiin, ei ainakaan teeseissään vielä dogmien perään haikailla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”Ihmisillä on tarve .. paeta todellisuutta... ”

Jotenkin minulle on muotoutunut käsitys, että uskonnot ovat yksi tärkeimmistä alueista, kun puhutaan hömpästä. Ilosanomaa on levitetty muodossa jos toisessa.

Mutta tanssista puheen olleen, 10 syytä "höylätä tanssilattiaa":
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Onhan se aivan päivänselvää että elämä ilman hömppää on tylsää. Ukkola on aivan pihallla vai onko se vaan olevinaan hänen mielestään fiksua kun kummastelee kuninkaallisten touhuista kiksejä saavia. Kustannuksia on näihin hömppä pohdintoihin turha sotkea, kun ihminen hömppää ei siinä rahaa tai menetettyä vapaa-aikaa lasketa.

Konttisen esille ottama jääkiekkopeli on todella suurta ja kallista hömppää kuten myös esimerkiksi TVn nykyiset niinsanotut viihdeohjelmat jossa juontaja ja näsäviisaat raatilaiset täynnä omaa erinomaisuuttaan kuumeisesti keksivät vekkulia sanottavaa. Muoti on paljolti hömppää ja missikilpailut. Yksi pienemmän hömpän ilmenemä ovat ihmisen nahkaansa ottamat tatuoinnit ja lävistykset tai ovatko sittenkään hömppää vaiko ihmisen paluuta juurilleen.

Mutta laajimmalle levinnyt hömppä on varmasti erilaiset uskonnot kuten Korpi-Anttila arvelee. Niitä on tuhansia, suurelta osin keskenään ristiriitaisia ovat niiden arvot ja ohjeet ihmisen elellä mistä äkkinäinen voisi kuvitella että kaikki eivät voi olla "oikeassa", paljon on pakko olla hömppää joukossa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Samaa mieltä että kuninkaallisista naputtaminen ei ole mikään uusi asia, vaikka se tosiaan Briteissä saa koomisia muotoja, kuten Ukkola kirjoittaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Unohdin yhtenä tulkintana tuon professori Heinämaan pointin ihmisen elämän merkitysten katoamisesta. Lisäsin sen tekstiin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Prinssi Harryn ja näyttelijä Meghanin häät, eivät olleet hömppää! Ne pidettiin virallisesti kirkossa ja kutsuvieraita oli siniverisistä maailmanluokan tähtiin.

Häät olivat todelliset, kahden rakastuneen vihkitilaisuus, josta, tietenkään, ei glamouria puuttunut. Morsiamen hääpukukin kun maksoi, niin, yli satatuhattaeuroa. Ompelijat joutuivat pesemään käsiään yhtenään, ettei hikiset jäljet jäisi valkoiseen.

Miksi nuo häät haluttiin näyttää Ylellä usean tunnin spektaakkelina, saattaa viitata siihen, että aiempien kokemusten mukaan, kuninkaalliset tapahtumat vetävät kansaa ruutujensa äärelle.

Näin saadaan kirjatuksi ohjelmainnostusta, vaikka tässä kohdin mainostajia ei tarvitsekaan lepytellä.

Olen kuullut puhuttavan, että uusi Ylen pääjohtaja, Merja Ylä-Anttila, olisi suosiollinen mainosten tulolle.

Hömpän häistä voisi saada sillä, että meillä jotkut katsojat varautuivat hatuin ja herkuin tv:n äärelle - ikään kuin samaistuakseen hääjuhlan viettäjiksi.

No, meitä on moneksi ja hyvä niin.

Ja näyttihän tuolla Lontoon kaduillakin tungeksivan väkeä, kuin Vilkkilässä kissoja. Jotkut olivat jopa viettäneet useita öitä, saadakseen parhaan näköalapaikan.

Meillä vastaavat kansanjoukot kerääntyvät katujen varsille, kun valtionpäämiehiä viedään viimeiselle matkalleen.

Tämän blogin suosituimmat