Jukka Konttinen

Median salaliitto tanssikulttuuria vastaan?

Iskelmä- ja tanssimusiikin esittäjät ovat säännöllisesti avautuneet median suuntaan siitä, kuinka tämän genren artistien ja musiikin soitto on kadonnut. Erityisesti tästä syytetään YLEä. Viimeksi tässä kunnostautuivat Danny, Tapani Kansa ja Frederik argumentilla: ”Lisää vanhempien musiikkia radioon”. Puhuvat ”yli 35-vuotiaista”. Hmm. Itse olen iältäni viisikymmentä plus plus, mutta kuuntelen sujuvasti rockia kuten koko ikäni olen tehnyt? Niin kuin valtava osa muitakin ikäisiäni. Joiden musiikkimakua radio ja TV:kin palvelevat jonkin verran. Siitä huolimatta, että käyn tanssilavoillakin.

Samaa harmitusta jakoivat viime vuonna Sari Tamminen (entinen Kesäillan valssi-ohjelman juontaja) sekä Joel Hallikainen, jota avautumista kommentoin aiemmin. Siis jos tulkitsen asiaa myös sen kannalta, mitä tanssinharrastajat keskusteluissaan, samoin kuin Tamminen ja Hallikainen, jaksavat toistaa, niin ollaan sitä mieltä, että tanssimusiikki olisi kyllä suosittua radiossa ja telkkarissa jos sitä vain esitettäisi? Että tämän genren unohtaminen on jonkinlainen salaliitto?

Kuten YLE otsikoi, niin suoratoisto ja Spotify-aika on tappanut iskelmämusiikin. Kuulemma suuret levy-yhtiöt eivät enää panosta perinteiseen iskelmämusiikkiin entiseen tapaan, sillä se ei kerää kuulijoita suoratoistopalvelussa. Samoin kaupalliset radiot soittavat musiikkia tiukkojen soittolistojen mukaan, joita säätelevät tietokonealgoritmit. Taustalla on tietoa eli ”tutkimustuloksia” kuulijoitten musiikkimausta 80-luvulta asti. Formaattiradion ja TV:n roskatuotannosta kirjoitin toisaalla.

Voi toki sanoa, ettei YLEn tarvitse noudattaa kaupallisten toimijoiden tapoja, eikä pitäisikään. Ymmärrän myös tanssikulttuurin ja –musiikin vaalimisen toiveet aidon suomalaisen kulttuurin säilyttämisen perusteella. Tätähän YLE teki, massiivisella puffauksella Seinäjoen tangomarkkinoille. Ja varsin pitkään. Mutta väitän, että tanssimusiikin esittäjienkin olisi syytä katsoa peiliin. jos humppabändien musa rupeaisi soimaan niin tulisi palautetta, että miksi tällaista soitetaan. Ei ole iskelmämusiikin suosittujen mm. Juha Tapion, Suvi Teräsniskan tai Kaija Koon vika, että tanssibändit eivät osaa tehdä radiohittejä vaan genre junnaa paikallaan vuosikymmenestä toiseen. Olen joskus kuunnellut uusien tango- ja iskelmätähtösten CD-levyjä ja huomannut, että sen yhden tai kahden ehkä tunnetumman kappaleen mukana oleva muu tuotanto on liukuhihnanomaista täytettä. Jota artistit itsekään eivät esitä keikoilla, koska siellä pitää soittaa pakolliset masurkat, valssit ja Somerjoen Paratiisit. On hyväkin, jos joku mekanismi laittaa sille pisteen. Siksi toisekseen, voisi tehdä ajatusleikin että mitä jos jazzin, bluesin tai vaikka black metallin soittajagenren artistit marssisivat YLEn pakeille ja vaatisivat nostoja radiossa ja televisiossa? Tai jos Tuska-festivaalin järjestäjät vaatisivat konserttiensa televisiointia. 

Todellinen syy artistien avautumiseen tullee Dannyn kommentista: ”Laajemmalti sillä (mediasoitolla) on myös suuri merkitys artistien ja muusikoiden työllistymisen suhteen”. Ei minkään populaariviihteen genren artistien työmahdollisuuksien turvaaminen tarvitse olla YLE:n kään (meidän veronmaksajien) intresseissä. Valtio on muutenkin liikaa mukana kaikessa sellaisessa, mikä ei sen rooliin kuulu.

Tanssimusiikin aktiivit (artistit, bändit ja tanssijärjestäjät) voisivat tosiaan itse tehdä jotain, sen sijaan että syyttäisivät vaikkapa YLEä eli vaatisivat veronmaksajia jakamaan yrittämisen riskiä. Nykyään on mahdollista ja halpaakin tehdä ja jaella musiikkinsa itse, kuten Anne Mattila on tehnyt. Samoin suoratoistoon pääsyyn ei tarvittaisi kuin yksi innokas harrastaja ja älypuhelin. Tubettaminen on nykyään muotia, joten voi ihmetellä, että miksi tanssiharrastuksen parista ei vapaamuotoisia raportteja tanssilavoilta jo ole katsottavissa YouTubessa ja muilla alustoilla. Panin vielä linkin tuon termin tubettamisen osalta, siltä varalta ettei aiheesta valittavilla ole tubetuksen idea tiedossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Siitä on yli 10 vuotta, kun Kiuruvedellä olin kuuntelemassa tästä aiheesta Maarit Niiniluodon vetämää paneelia. Sitä muutama muistiinpano:
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Yleisnäkemykseni on, että toimittajien tanssitaidottomuudesta johtuu nuiva suhtautuminen iskelmämusiikkiin, mikä aiemmin oli kaikki tanssittavaa. Nyt tilanne on ehkä toisin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mikä motivaatio toimittajilla olisi opetella tanssimaan? Nykyään elämänkumppanin voi tavata olutterassilta tai Tinderistä, ei tarvitse enää sotkea pyörällä paikallisiin lavatansseihin. Tai edes mennä tanssikapakkaan seuraa kyttäilemään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset