Jukka Konttinen

Maksuseinään kolarointi

Tuleekohan se noin kerran päivässä. Ainakin muutama kerta viikossa. Olen Helsingin sanomien ja Suomen kuvalehden digitilaaja, mutta kun kaveri linkkaa kiinnostavaan juttuun, niin parin rivin jälkeen tulee ilmoitus Tilaajille. No, kun menen Helsingin sanomien mobiilisovellukseen, niin en enää löydä juttua. Voisi ehkä löytyä lehden hakukoneella, aiempien päivien numeroista, mutta ei välttämättä. Googlettamalla ehkä, mutta sitä kautta tulisi sama maksuseinä vastaan.

Mutta kyllähän tämä kiusantekoa on – siis jos toisaalta kannustetaan juttujen linkittämiseen somepalstoilla mutta toisaalta niihin ei sitten pääsekään käsiksi. Ei edes, vaikka olisi tilaaja.

Painostus on tietysti se, että käyttäjä tekisi johtopäätöksen tilata digiaviisi. Mutta kuten edellä totesin, ei sekään auta, ilman ylimääräistä kenties tuloksetonta vaivannäköä. Asiasta valittaessa saatetaan kehottaa kääntymään mobiilisovelluksen tarjoajan puoleen. Mutta sieltähän ei ikinä saa mitään vastausta mihinkään. Saatikka välitöntä korjausta asiaan. Että hauskaa joulua vaan.

Sitä paitsi Google hakukoneena painostaa omalla tavallaan. Kun tiedät täsmälleen mistä jutusta on kyse, eli osaat laittaa hakusanat oikein, saat korkeintaan kuukausi sitten ilmestyneitä juttuja. Et sitä tuoreinta. Muuten kuin muistamalla otsikon sanat ulkoa täsmälleen oikein ja oikeassa järjestyksessä, laittamalla ne hakukenttään. Eli kun uunituore juttu kuitenkin Googlella löytyy, niin on kyse Googlen algoritmeista, että se suosittelee vähän vanhempia juttuja. Mihinkähän rahastustarpeeseen tämä liittyy?

Harmin kanssa tietysti pärjää, vaikka tekstejä ammatikseenkin etsivänä turhauttaa. Mutta kun aviisit kovin mielellään palautetta kärttävät, niin se ei ole tämän ongelman korjaamiseen johtanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Minulla ei myöskään ole HS:sta kovin paljon hyvää sanottavaa, jos ei ota huomioon Lasse ja Leevi -sarjakuvan filosofisia ajatuksia tai Saarikosken äkkivääriä juttuja. Kotiristi inhoaa tietokoneita, joten vuositasolla noin 400 €:lla tulee kannatettua Sanomia paperiversiona. Kun printti ei ilmesty juhlapyhinä, saa muka digiversion ’ilmaiseksi’. Vielä ei ole onnistunut, kun tyssää tarjoukseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllä HS:ssä ja SK:ssa jatkuvasti hyviä juttuja on tai jos ei muuta, niitä voi nostaa keskustelun aloitteeksi. Niinkuin nouseekin vaikka Twitterissä.

Ongelmana kuitenkin näen journalistien tai toimituksen ideologiset sekä suoranaiset huuhaalinjaukset, joita myös vastuulliseksi journalismiksi mainostetaan.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Luulin paperisen HS:n tilaamisen päättämisen päättävän koko lehden lukemisen, mutta ei lopulta niin sitten käynytkään. Nyt tulee vain digilehti ja meillä sitä lukee kaksi henkeä. On hyvä, että saa myös vanhoja juttuja luettavaksi, kun siihen on tarvetta.

Tietysti näitä digipalveluita voisi paljonkin sujuvoittaa. Ihailen the Guardian lehteä, joka toimittaa valittuja artikkeleita s-postin kautta luettavaksi ja päästää lukemaan lehteä netistä. Lehden toivomus on, että lukija maksaisi vain pienenkin maksun siitä journalistisesta työstä mitä tekevät. Toistaiseksi ei ole tullut maksettua.

Ruotsalaiset lehdet ovat minusta mahdottomimpia ja ilmeisesti niiden sivuilla vierailu tuokin paljon roskapostia perässään. On sekin tapa vaikuttaa asiakkaaseen. Ärsyttää.

Saa nähdä kauanko edes tämän tapainen vapaus ja mahdollisuus lukea monenlaisia uutisia edes jatkuu. Onhan lehtienkin ansaittava sillä työllä mitä tekevät.

Suomen kuvalehti tulee paperisena. Digilehdestä joutuisi maksamaan ekstraa. En ymmärrä miksi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos on paperi-SK, pitäisi päästä myös digiin? Oletko kokeillut eli rekisteröitynyt.
Luen sieltä juttuja lähinnä digin kautta, vaikka paperilehtikin tulee.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla alkaa taas hesarin digitilaus vasta kuun vaihteen jälkeen, joten en voi tarkistaa, mutta viime kesänä luin sekä selaimella, että tabletin dililehden lukuohjelmalla vain tilaajille tarkoitettuja juttuja. Pitää vain olla joskus selaimella kirjautunut omalla tunnuksella ja valinnut jonkun "Muista minut" rastin. Sen tunnuksen olen tehnyt joskus useampi vuosi sitten, joten jos olen väärässä, ei muistini silti valtavan hatara ole.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

En ole löytänyt "muista minut"-näppäintä. Kun menen Hesarin oman ikonin kautta niin muistaa mutta Twitterin kautta ei muista.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla onkin näköjään jo tilaus voimassa, hyvä kun tuli puheeksi. Kun avaan hs.fi:n Firefoxilla, on oikealla ylhäällä "Kirjaudu", josta avautuu dialogi "Sähköposti", "Salasana" ja sen alla check box "Muista minut". Nyt kun on 55-tuumainen 4K-näyttö, mahtuisi siihen vanha broad sheet avoimena ihan hyvin, mutta pöytäkoneella www-formaatti on kätevämpi eikä siinä ole palstoja.

Sinä taidat käyttää tablettia tai kännyä kuvakkeesta päätellen, niin toiminnallisuus on tietysti vähän toinen enkä osaa enemmän neuvoa. Minullahan on pöytäkoneella nyt 6 selainikkunaa auki ja niissä kielekkeitä auki varmaan toista sataa ja tärkeimmät sivut, kuten tilattu lehti aina auki eli olen koko ajan kirjautuneena. Twitteriä en seuraa käytännössä lainkaan. Trump on sitä niin tasokkaasti mainostanut.

Tabletissa näköislehti oli viime kesänä kätevä, kun sen pystyi lataamaan jo ennen nurmikolle ruokailemaan siirtymistä, wifi kun ei aina kantanut kovin hyvin katokselle asti. Hesarin näköislehti ainakin tänään oli ihan säädyllinen. TS:ää kun sai lukea pari kuukautta kokeiluna ilmaiseksi, tuskastuin näköislehteen, kun oli joku Skanssiais- tai Myllytys-numero, jossa oli ainakin puolet mainoksia ja TS:n näköislehteä ladataan vasta lukiessa, joten sivut ei vaihdu ihan hetkessä. Wirediä en ole pitkään aikaan aikaan viitsinyt avata, kun siellä mainokset pyörivät aika nopeaan tahtiin karuselliperiaatteella ja jos laittaa mainoseston pystyi lukemaan vain artikkelin tai pari.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #7

Mulla on LG:n lippulaivamalli 65" 4K UHD-töllö. Nettisivun kuten Suomen kuvalehden sivun selaaminen on niin masokistisen hidasta että olen luopunut yrittämästä.
Tässä kohtaa älytelkkarit laahaavat ajastaan jäljessä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #8

Minulle ei vastaavaa tullut edes mieleen yrittää. On minun töllössäni antenni- ja ethernet-piuha 50/20 netissä, mutta niitä olen vain alussa alle tunnin kokeillut, kun se on tietokoneessa kiinni. Kirjoitin siitä äskettäin: http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/25... Jos alusta aloittaisin kasaamaan, riittäisi kaksipäinen ihan hyvin, kun nykyään näyttää yhtä monipuolinen näytönohjainkin maksavan enemmän kuin reilu viisi vuotta sitten ostettu.

Minä en ole älytöllöissä oikein koskaan mitään järkeä nähnyt. Sen vanhan 32-tuumaisen kanssa tein sen virheen, että ostin turhan kalliin ja älykkään ja sitten se toimi vain tietokonenäyttönä melkein alusta asti. Nyt vähän harmittaa, etten ostanut 50-tuumaista, kun sekin olisi riittänyt ja ollut jopa sopivampi. Mutta oli se hienoa eilenkin katsoa Areenasta teemalta Blow uppia täysruudussa juuri niiden suurennuskohtausten aikana eikä kahden full-HD videokameran eli älykännykän kuvanlaatua voi verrata päällekkäin helposti ilman UHD-näyttöä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #9

Omassa saa YLE Areenan ja YouTuben auki yhdellä näppäimellä. Niitä sisältöjä tulee katsottua enemmän kuin TV-kanavien jokailtaista roskaviihdettä. Eikä selailu töki, koska ne on rakennettu toimimaan älytelkkarissa. Samoin YouTubella on HD-tasoisia tallenteita valtavasti, sekä myös 4K UHD-pätkiä, kun itsellä ei 4K-tallenteita vielä ole.

Ilman ongelmia maksuseinistä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #10

Tuo kuulostaa jo ihan järkevältä vehkeen käytöltä. Minulla on ollut TV-kortti tietokoneessa jostain 2000-luvun alusta lähtien, joten jo tavallinen TV oli minusta järjetön eikä sulautetun tietokoneen lisääminen siihen auttanut. Ensimmäisen äly-TV:n kanssa jaksoin hetken ihmetellä, saisiko siihen rootin oikeudet, mutta pienellä vaivalla en saanut kuin varmistettua, että Linux siinäkin oli.

Sekä Areena että Youtube ovat pääosin siirtyneet HTML5:een, vain vanhat taitaa olla konvertoimatta flashistä. Se ainakin Areenassa tarkoittaa, että YLE-dl ei toimi eli et saa ladattua ohjelmia koneellesi ja se on sitten se katseluaika käytettävissä, minkä Areena suo. Ei se muuten niin harmita, mutta sarjojen katsominen on vähentynyt, koska usein ensimmäiset osat ovat jo kadonneet vaikka sarja vielä jatkuu. Minä haluaisin katsoa sarjat vaikka putkeen tai haluamassani aikataulussa. Youtubessa vastaavaa ongelmaa ei tietysti ole. Joskus aikoinaan olen asentanut selaimeen pluginin, jolla saa Youtubesta äänen eli käytännössä musiikin ladattua mp3:na, mutta kyllä siitä on vuosia, kun sitä olen viimeksi käyttänyt. Ei viitsi tarkistaa rikkoiko HTML5 myös sen pluginin.

HTML5 on siitä ikävä, että siinä on DRM eli tavallaan kopioinninesto. Oikeastaan vielä pahempi kuin maksuseinä.

Täytyy tuo 4K Youtubessa vielä tarkistaa. Omasta mielestäni sinne yhden 4K-videon latasin, mutta se näkyi vain 1080p:nä. Sinänsä ei niin tärkeää, kun muutenkin olen ajatellut tässä vaiheessa tyytyä vain 1080p-tuotantoon. Valopöytä eli näyttö saisi olla selvästi suurempi kuin tuotantokoko ja muutenkin menisi suuri osa vehkeistä vaihtoon.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #11

Olin väärässä tuon yle-dl:n suhteen. Nyt se taas osaa ladata ohjelmia Areenasta. Aika kauan se oli rikki ja kyllästyin jo odottamaan. Löytyy myös Windowsille.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset