Jukka Konttinen

Tuntematon sotilas modernina sotaelokuvana

Tuntematon Sotilas-elokuvasta on sanottu varmaan kaikki mahdollinen ja useampaankin kertaan. Täältä esimerkiksi blogistit Toni Tuomanen, Juha Kuikka sekä Väinö Kuukka, joista kirjoituksista olen pitänyt. Säästin elämyksen elokuvasta itsenäisyyspäivään. Ja mukava se väliajallisena versiona olikin käydä katsomaan, kun peffa tuppaa puutumaan kuitenkin niin, että pitää asentoa vaihtaa. Sali oli kai viimeistä paikkaa myöden täynnä.

Olisiko näkökulmani hieman eri. Täälläkin on väitetty että sotaelokuvia ”ihannoidaan” ja siksi katsotaan. Mieleeni tulee psykiatri ja ylilääkäri Hannu Lauerman toteamukset siitä, miksi ihmiset kuluttavat väkivaltaisia sisältöjä. Vapaan tulkintani mukaan hänen sanomisistaan ihminen on aggressiivinen otus ja voi olla että tämä käsittelee pimeää puoltaan – jos ei muuta niin lukemalla tai katsomalla Agatha Christien arsenikkimurhia. Kun televisio on illat pitkät täynnä väkivaltaa, niin onko se väkivallan ”ihannointia” koko TV:n katsojakunnalta? Vastaus jäänee avoimeksi, mutten olisi itseäni ruoskimassa, ”ihannointiin” syyllistymässä. 

Voin toki yrittää rationaalisempaa selitystä. Henkeäsalpaaviin kohtauksiin liittyvää jännitystä ja samaistumista voi kokea myös akrobaattien esityksessä taikka palomiehien työstä kertovassa draamassa. Minua askarruttaa henkilöiden, miesten väliset suhteet ja mielialat ääritilanteessa, jossa oma terveys ja henki ovat jatkuvasti uhattuna. Tähän etenkin modernit sotaelokuvat tarjoavat tilaisuuden, pikkutarkkoihin yksityiskohtaisuuksiin menevällä realistisuudellaan. Laineen ohjaus oli kuin Tuntemattoman sotilaan kesäteatteriversio, otoksia kohtaus kerrallaan vaihtuvine lavasteineen ja kaiken yli jylisevine vuorosanoineen. Tämän toisaalta ymmärtää Linnan tekstin dialogin viihdyttävyyden ja huumorin kannalta, vaikka toisaalta sen aikaisen teatraalisen tyylin ja tekniikan puutteellisuuden takia. Louhimiehen versiossa moni hyvin tunnettu repliikki hukkui muuhun hälinään ja meteliin ainakin osittain. Louhimiehen versio tuo mielestäni myös kolmiulotteisuuden kohtauksiin – kun mennään hyvin kumpuilevassa maastossa ja asioita katsotaan tietyn henkilön näkökulmasta. Eero Aho toi tietysti uuden hienon tulkinnan Rokasta ja pidin sen korostamisesta kuinka hilpeän huoleton Rokka muuttui aste asteelta vakavammaksi, kotona vierailuita myöten. Olen samaa mieltä kuin aiemmat täällä asiaa kommentoineet, että jokainen 3 eri versiosta on vähän erilainen toisistaan, varsinkin kun näin Mollbergin version edellisiltana Teemalta. Ehkä ainoa ”pyhä” kohtaus, jossa ei pahemmin eroja ole eri versioissa, on Rokan suoritus Suomi-konepistoolin kanssa, tappaessaan joukkueellisen vihollisia lumihankeen. Muistutettakoon, että Paavo Liski Rokkana sai myös Mollbergin versiossa kehuja ansaitusti.

Mitä tuohon dialogiin tulee, niin Louhimiehen versiossa on näytetty myös upseerien keskinäistä johtamiseen liittyvää haasteellisuutta. Kari Väänäsen tai Jussi Jurkan esittämä Lammio oli jäykän hapannaaman oloinen joka kohtauksessa, kun taas uusin Lammio (Samuli Vauramo) on selvästi pahoillaan esimiehelleen Karjulalle sitä, että peräytymisvaiheessa osa joukoista on kaaoksen vallassa. Samoin uusimmassa Koskelan ja Kariluodon välille syntyy sanaharkkaa käskyjen noudattamisesta – Laineen versiosta saattoi jäädä mielikuva, että Kariluoto lähinnä ihaili ja myötäili Koskelaa joka tilanteessa.

Tuntematonta voi vertailla toisiin moderneihin sotaelokuviin. Tämä autenttisemman sotaelokuvan kausi alkoi minusta Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryan-elokuvasta, joka onkin sitten melkoinen klassikko. Muistan kun sen kävin katsomassa teatterissa, niin tuntui kuin aserasvan sekä armeijan vaatteiden haju nenässä – ikään kuin olisin ollut itse maihinnousuveneessä mukana, Omaha Beachille nousemassa. Spielbergin tuotannoista erinomaisia ovat olleet Taistelutoverit sekä The Pacific. Molemmat sarjat on hyllyissä Full HD-tallenteina. Spielbergin tuotannoissa on tietysti yhdysvaltalaista patriotismia mukana, kunhan sen osaa suodattaa pois. Jos rajoitutaan toiseen maailmansotaan, paljon muitakin hyviä on, kuten Hacksaw Ridge, Dunkirk ja Fury tuoreimpana, Isiemme liput, Kirjeitä Iwo Jimalta, Perikato, Veteen piirretty viiva sekä suomalaisista Rukajärven tie, Tali-Ihantala ja Talvisota. Memphis Belle-elokuva taas kertoo Lentävä linnoitus-koneen viimeisen pommituslennon tarinan, mikä ko. konetyypin pienoismallin omistaneena viehättää omalla tapaa.

Kaikissa näissä yksityiskohtaisen pikkutarkan teknisen toteutuksen lisäksi tarina kulkee tiettyjen avainhenkilöiden kehittymisen ja muuttumisen kautta sodan edetessä, mistä tyylistä pidän. Erityisesti nostaisin Clint Eastwoodin ohjaaman elokuvaparin Isiemme liput sekä Kirjeitä Iwo Jimalta, koskettavista japanilaisen ja yhdysvaltalaisen sotilaan henkilökuvauksistaan. Samoin Hitlerin viimeisistä päivistä kertova Perikato saksalaisen mentaliteetin kuvauksestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kahdesta viimeisestä kappaleestasi olen kovasti samaa mieltä. Louhimiehen Tuntematonta en ole vielä nähnyt, joten en kommentoi. Korjaan Mollbergin Rokan esittäjän Paavo Liskiksi todistaakseni, että luin jutun kokonaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hups, korjattu Liski. Nimet on hankalia kun niissä ei ole mitään muistisääntöjä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oletpa tehnyt hyviä huomioita uudesta Tuntemattoman versiosta suhteessa aikaisempiin.

"Kari Väänäsen tai Jussi Jurkan esittämä Lammio oli jäykän hapannaaman oloinen joka kohtauksessa, kun taas uusin Lammio (Samuli Vauramo) on selvästi pahoillaan esimiehelleen Karjulalle sitä, että peräytymisvaiheessa osa joukoista on kaaoksen vallassa. Samoin uusimmassa Koskelan ja Kariluodon välille syntyy sanaharkkaa käskyjen noudattamisesta – Laineen versiosta saattoi jäädä mielikuva, että Kariluoto lähinnä ihaili ja myötäili Koskelaa joka tilanteessa."

Noinhan se taisi hyvinkin olla.

Itselleni jäi mieleen everstiluutnantti Karjulan täysin tasapainoton käyttäytyminen tässä Louhimiehen versiossa. Ihan toisenlaisista jutuista jäi mieleen se yksi keskelle metsää eksynyt kani. Näyttelikö se kania vai jänistä?

Hyvä kun vedit myös Pelastakaa sotamies Ryanin, Talvisodan ja muut sotaleffat peliin. Itselleni juuri nämä kaksi mainitsemaani olivat vahvempia kokemuksia kuin uusin Tuntematon, vaikka en sitäkään missään tapauksessa huonona pidä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Laine jätti Karjulan panikoinnin pois muistaakseni, mutta Mollbergin elokuvassa se oli yhtä vaikuttava.

Minulla on vielä Sotaromaani hyllyssä lukemista odottamassa. Tutuissa repliikeissä eroja huomasin, olisiko sitten ensin punakynällä yliviivattu.

Tämä leffa menee hyllyyn muiden viereen jahka tallenteena tulee. On todennäköisesti syy hankkia 4K UHD-soitin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

On mielenkiintoista lukea eri arviointeja uudesta Tuntemattomasta. Kaikille on jäänyt hieman erilainen mielikuva eri hahmista, mutta kaikki tähän astiset arviot ovat posittiivisia - paitsi eräs HSn toimittaja, elokuvaa edes näkemättä, lyttäsi sen tarpeettomaksi.

Juhlavuoden huminassa tahtoo unohtua, että Väinö Linnin pääteokset ovat valtavan arvokas kansallinen perintö, joka on painunut syvälle suomalaisten sieluun. Jokainen meistä tuntee kaikki Tuntemattoman ja Pohjantähden päähahmot ja muutaman repliikin ulkoa ja kaikkien suomalaisten suhtautuminen Linnan teoksiin on enemmän tai vähemmön tunneperäistä.

Annoin joskus Tuntemattoman englanninkielisen version ulkomaalaiten ystävieni luettvaksi. Kommentit olivat yleensä, että aika hyvä tai keskinkertainen sotaromaani. Hämmästelin ettei Rokka tai Koskela jättäneet ulkolaisiin ystäviini sen kummempia positiivisiä tai negatiivisia tunteita, "olihan ne aika hyviä sotilaita", mutta ei muuta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Käännös on äärimmäisen kuiva. Etenkin repliikeistä on onnistuttu häivyttämään kaikki persoonallisuudet.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tämä on totta, Käänos ole kovinkaan hyvä ja eri murteilla höystetty kieli on lähes mohdoton kaantää millekään muulle kielelle. Mutta jokatapauksessa ymmärsin ulkomaalaisten reaktioista, että meillä suomalaisilla on voimakkaan tunteellinen suhde Linnan kehittämiin fiktiivisiin henkilöihin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Koivusalon Pohjantähti-elokuviakaan ei muistaakseni juuri ole ylistetty, mutta ovat minusta tärkeä uudelleen filmatisointi. Joista olen kovasti pitänyt ja useampaan kertaan katsonut. Tallentainakin hyllyssä ovat.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Fiktion kuten Tuntematon sotilas ( Sotaromaani ) ei edes tule olla todellisuuden toisinto mitenkään vaan katsojan omaa todellisuuskäsitystä kiehtovalla tavalla stimuloiva esitys.

Mikä käännöksessä on vikana - ei mikään; mutta "tunnistamisen ja liiallisen tuttuuden välinen veteen piirretty viiva on yksi samastumiskokemuksen keskeisiä paradokseja. Emme voi samastua hahmoon tai tarinaan, jos tarinan maailma on meille liian käsittämätön."

Olen huomannut, että kovin monelle kovin moni asia on käsittämätön. Minulle elokuvassa on pasrasta se, jos se täyttää henkiset perustarpeeni ja minulle psykologis- uskonnollis - filosofinen The Red Thin Line täyttää tämän tarpeen ja vielä enemmän. Se on kokonaisvaltainen kokemus, jossa ihmisen mielipuolisuus ja pahuus vs. luonto ja elämä ovat vastakkain hienovaraisella mutta graavilla tavalla.

En ole nähnyt uutta tunttaria mutta odotan siltä paljon. Vanhemmat versiot on nähty ja teatteriversio kolmessa teatterissa. Mä toivon ja odotan, että tämä on kokonaisvaltaisempi elämys kuin nuo kaikki aiemmat yhteensä. Kovat on odotukset.

Kaikki mainitsemasi elokuvat ovat mielestäni hyviä; Iwo Jima, Perikato, Veteen piirretty etc. Kiitos.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Juu, vielä toisen korjauksen tein, että Clintin leffaparista toinen on Kirjeitä Iwo Jimalta, joka kertoo ko. taistelun japanilaisten näkökulmasta.

Tämän blogin suosituimmat