Jukka Konttinen

Vahvistukoon yhtäältä-toisaalta bloggaus!

Seuraan toimittaja Tuomas Enbusken twiittejä ja joskus hän jopa kommentoi reagointejani. Henkilöhän on tunnettu provosoivan tyylisistä kirjoituksistaan mm. Iltalehden blogistina.

Erään kerran hän totesi minulle, että kirjoituksessa pitää olla jotain särmää, eli yhtäältä-toisaalta tyyliset pohdinnat eivät vedä. Varmaan hänelle kyllä kun provosointi on leipätyö, mutta itse en taida omasta tyylistäni tinkiä, vaikka sillä saisikin vähemmän kommentteja, tykkäyksiä ja somejakoja.

Yhtäältä-toisaalta-tyyli tarkoittaa, että pyrkii tarkastelemaan aiheena olevan asian muustakin kuin omasta näkökulmasta. Samoin perustelemaan väitteensä, mieluummin ja aina kun mahdollista, uskottavien lähdeviitteiden kera. Ja jos väittää jotain, jota ei pysty kunnolla perustelemaan, ei kuitenkaan esitä mielipidettään faktana.

Tälle vastakkaisessa, provosoivassa tyylissä on ongelma, että asioita kärjistetään ja kirjoitetaan yksipuolisesti tarkoituksella. Kirjoittaja voi tietää itse hyvinkin, ettei asia oikeasti ole niin mustavalkoinen kuin itse haluaa esittää. Ja kun näin on, salaa asian. Tällöin hän ei puhu totta, käytetään myös termiä älyllinen epärehellisyys. Samoin väitän, että mistä tahansa asiasta voi löytää ns. kolikon molemmat puolet, joista toisen provosoija unohtaa tai salaa.

Työtehtävistäni on tuttua, että tieteellisyydessä ja tieteellisissä julkaisuissa on edellytys objektiivisuuteen ja läpinäkyvyyteen. Mikäli lähdeviitteet on valittu yksipuolisesti ja niitä tulkitaan vielä tarkoitushakuisesti ja puutteellisesti, voidaan puhua poliittisesta pamfletista enemmän kuin objektiivisesta, saatikka tiedejulkaisusta. Tästä esimerkkinä tulee mieleen prof. Tapio Puolimatkan asiantuntijalausunto liittyen avioliittolain muutokseen, josta hän sai kantelun Jyväskylän yliopistossa. Perusteluna tuossa oli, että viitteitä oli käytetty siten vajaasti ja valikoiden että niistä tuli vääriä johtopäätöksiä hänen kantansa eduksi. Kantelu ei johtanut toimenpiteisiin, mutta päätös oli lähinnä juridinen ottamatta syvemmin kantaa kritiikkiin. Tulkinta ettei ko. lausunto ollut tieteellinen julkaisu ja täten ei ongelmallinen.

Tieteen nimissä tehdyt julkaisut voivat olla poliittisluontoisia, josta esimerkki on kritiikki metsäntutkijoiden esittämää lausuntoa kohtaan, jossa lausunnossa taas vastustettiin Suomen biotalousstrategiaa, eli suunniteltuja metsän hakkuiden lisäyksiä. Tiedemieskään ei ole täysin objektiivinen, kun kyseessä on oma etu ja tiukkeneva kilpailu ulkopuolisesta rahoituksesta. Ja miksei myös ”kovan jätkän” maine, Sipilän hallitusta vastaan, kostona vaikka koulutusleikkauksista? Puolimatkan motiivi todennäköisesti ei ollut rahoitus vaan oman maailmankatsomuksen vastaisen lakimuutoksen estäminen, jossa hän käytti hyväkseen professorin mandaattiaan. Nämä arviot motiiveista ovat toki spekulaatiota, mutta ihmisten taustan tuntien voi epäilyksiä esittää.

Yksisilmäisyys ja provosoivuus rehottavat villisti somepalstoilla, vihapuheesta ja valemediasta puhumattakaan. Menemättä niihin tarkemmin, totean vain, että sananvapaudesta seuraa vastuu. Esimerkiksi Enbuske sentään varoo blogeissaan menemättä suoraan varsinaiseen kiellettyyn kirjoitustyyliin. Jos joku loukkaantuu jonkun toisen blogin lukiessaan, niin kirjoittaja ei liene vastuussa silloin, kun palstan sääntöjä ei varsinaisesti ole rikottu?

Yhtäältä-toisaalta tyylistä voi siis tulla pliisua. Ei saa klikkauksia, ei myy lehtiä. Joku totesi minulle, että omat tekstini ovat olleet sillä tavalla ”täydellisiä”, että niiden päälle ei voi sanoa muuta kuin ”aamen”. Eli tästä syystä kommentoinnille ei aina ole tarvetta, ei varsinaisesti siksi ettei juttu kiinnosta lukijaa ollenkaan. En kuitenkaan tyyliäni aio vaihtaa, sillä on liian vähän toisaalta-toisalta blogisteja ja heille liian vähän arvostusta.

Uskon, että tulevaisuudessa tilanne tulee muuttumaan. Joku kaunis päivä yhtäältä-toisaalta blogistien kirjoitukset komeilevat kilvan Uuden Suomen toimituksen Poiminnoissa. Ja yksipuolisen provosoivat kirjoitukset buuataan ulos. Kuten John Lennon totesi laulussaan Imagine: ”You may say I’m a dreamer, but I am not the only one”.

P.S. Korjattu tekstin toisaalta-toisaalta muoto yhtäältä-toisaalta muotoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Itse olen - onneksi- kyennyt jättämään varsinaiset somekeskustelut seurantani ulkopuolelle. En oikein ymmärrä, mitä hyötyä on valtion asioitten hoitaamiselle siitä, että ministeri - kuten eräs urheileva pääministerimme - twiittailee aamulenkeistään ja kaurapuuroistaan. Toinen ääripää löytyy "Ison veden" takaa.

Toisaalta-toisalta-tyyli - niin toisaalta se voi pahimmillaan olla tylsää ja toisaalta.... ((

Pidin pitkään Enbuskea "hupiukkona", mutta hänestä on kuoriutunut maamme ärhäkin kolumnisti. Iltalehdellä on toinenkin hyvä, Ulla Appelsin - järjen ääni yksipuolisen kouhotuksen keskellä. Tosin hän taitaa edustaa tuota toisaalta-toisaalta tyyliä, eli katsoo asian toistakin puolta.

On meillä ollut eräs kirjoittaja, joka pudotteli niin ladattuja lauseita, ettei niihin oikein kukaan uskaltanut mitään sanoa. Hän oli Erno Paasilinna.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Minustakin Appelsin puhuu asiaa ja uudelleentwiittaan hänen kirjoituksiaan. Hänen esittämänsä melko painavat argumentit tosin näytetään kuittaavan tietyn kuplan, sanoisinko Oikeamielisten, piiristä parilla sanalla rasismina tms. jolla siis kuitataan vaivautuneisuus tutustua sisältöön tarkemmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Toisaalta-toisaalta" -ajattelulle vetää vertoja vain astetta hienostuneempi "yhtäältä-toisaalta" -fundeeraaminen.

Toisaalta... nehän ovat yksi ja sama asia, vaikka otsikoissa onkin tyyliero. Toisaalta eihän tässä tyylipisteitä olla keräämässä. Toisaalta kukapas niistä kieltäytyisikään jos ilmaiseksi saisi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pohjimmiltani olen myös "toisaalta/toisaalta" -tyyppi, mikä on siis vielä objektiivisempaa kuin yhtäältä/toisaalta, koska jälkimmäisessä ilmaisussa siä ensiksi esitettyä vaihtoehtoa ikäänkuin rivien välistä preferoidaan. Ehdoton objektiivisuus on samaa kuin totuuden hahmottaminen ja sen mahdollisimman tarkka esitys.

Mutta "halki-poikki-pinoon" -tyypeillä (tyyliin Trump) on oma merkittävä roolinsa tosiaasioiden muuttajina. He siis luovat todellisuutta kun taas toisaalta-toisaalta -tyypit analysoivat sitä.

Siksi joskus otan myäs näyttelijäsuorituksenomaisesti itselleni tuon halki-pokki-pinoon roolin vaikka hyvin tiedostan, ettei se vastaa todellisuutta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ehkä olisi tietoisesti aika kouluttautua toiseen tyyliin jos olisi tarve tienata tällä hommalla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Saattaa olla epähienoa mainita samassa lauseessa Mauno Koivisto ja Donald Trump, mutta asiayhteys huomioon ottaen tohdin sen tehdä.

Koiviston ilmaus "väärää politiikkaa" on jo sellaisenaan osoitus monipuolisesta ajattelusta. Politiikka oli presidentin mielestä aina väärää sen mukaan, mistä ja kuka sitä tarkasteli. "Toisaalta-toisaalta" -tyyppinen näkökulman haku on tiukasti läsnä! Onko vastaava päätteleminen yhdistettävissä Trumpiin - ei ainakaan ihan helposti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpin tapaus osoittaa selvästi "toisaalta-toisaalta" analyysiin kykenemättömien heikkouden sikäli, että hänen tapauksessaa tuo toisaalta-toisaalta toteutuu kuitenkin, mutta siten, että yhtenä päivänä sanotaan vakaumuksen syvällä rintaäänellä yhtä ja toisena päivänä yhtä vakuuttavasti juuri päinvastaista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

On myös todettu, että "Suomessa ei keskustella". Liittyen energiapolitiikkaan, professori Peter Lund sanoi tuon. Siihen taas todettiin, että ongelma noin sanojassa voi olla se, että keskustelu ei saisi sisältää kovin vastakkaisia mielipiteitä. Eli pitäisi keskustella omassa kuplassa. Tätä ei Energiaremontti-professoriryhmästä ole vaikea kuvitella, sikäli kun heitä henk. koht. tunnen.
https://intokustannus.fi/kirja/maamme_energia/

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa